Rasva-aineet ovat ihmisille välttämättömiä rakennusaineita. Lipidit muodostavat muun muassa solukalvoja ja steroideja ( esim. kolesteroli), sekä ovat osallisena rasvahapoissa .Rasva-aineet toimivat myös elimistön pitkäaikaisena energiavarastona. Rasvahapot jaetaan tyydyttyneisiin, tyydyttämättömiin ja monityydyttymättömiin rasvahappoihin.
Tyydyttyneitä rasvahappoja löytyy eläinkunnan tuotteista ja ne aiheuttavat liiallisesti nautittuna monia terveysongelmia. Poikkeuksena kala, jonka sisältämästä rasvasta jopa 80 % tyydyttymätöntä. Kasvikunnassa esiintyy tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka mielletään elimistölle hyviksi rasvoiksi. Ihmisen täytyy saada ruuasta niin kutsutut välttämättömät rasvahapot, joiden tarpeen voi täyttää helposti kasviöljyllä.
Trans -rasvoja, pidetään yleisesti terveydelle haitallisina. Trans -rasvoja esiintyy esim. pikaruuissa, erilaisissa makeisissa ja leivonnaisissa, sekä joissain margariineissa.
Päivittäisestä energiantarpeesta n. 30 % tulisi tyydyttää rasvoilla; 10% tyydyttyneitä, 10-15% tyydyttymättömiä ja 5-10% monityydyttymättömiä rasvahappoja.