Tällä sivulla käsitellään psyykkisen valmennuksen esimerkki harjoituksia. Harjoitteet on jaettu 4 teemaan joissa jokaisessa on vähintään 2 esimerkkiä teeman harjoittamisesta. Harjoitteet on tarkoitettu hieman eri-ikäisille ja niitä kannattaa soveltaa omalle joukkueelle sopivaksi. Kaikkia teemoja pitäisi harjoitella aktiivisesti kauden mittaan ja joitakin harjoituksia voi pyrkiä yhdistämään.
Esimerkki harjoitukset koostuvat 4 eri teemasta jotka ovat:
Keskittyminen tarkoittaa sitä että urheilija onnistuu kiinnittämään huomionsa oikealla tavalla, oikeisiin asioihin ja vielä oikealla hetkellä. Urheiijan huomio säilyy suorituksessa loppuun asti. Keskittymisen avulla hajroitusten laatu paranee ja ilman keskittymistä kaikki muu harjoittelun taso huonontuu ja tällöin kehittyminen on paljon vaikeampaa. Tästä syystä keskittymisen opettaminen ja opettelu on todella tärkeää ja sitä pitää pyrkiä kehittämään samalla kun lapsen ja nuoren ajattelu kehittyy sekä muuta taidot kehittyvät.
Helppo tarkkaavaisuuden suuntaamista ja säilyttämistä harjoittava tehtävä on pyytää urheilijat suuntaamaan huomionsa johonkin kohteenseen ja pyrkimään säilyttämään sen siinä mahdollisimman pitkään. Harjoitus sopii esimerkiksi alkulämmittelyn yhteyteen jotta pelaajat saadaan viritettyä tuleviin harjoituksiin ja niiden keskittymiseen. Harjoituksen voi tehdä myös loppulämmittelyn yhteyteen.
Harjoitus etenee seuraavalla tavalla:
Rentoutuminen on muiden tuottamiensa hyötyjen lisäksi myös erittäin hyvä keskittymisharjoitus. Erilaiset rentoutumishetket ja -harjoitukset sopivat ikätasoon sovellettuina keskittymisharjoituksiksi aivan pienistä lapsista huippu-urheilijoihin. Seuraava harjoitus harjoittaa erityisesti huomion kohteen vaihtamista keskittymisen kohteista toisiin.
Harjoitus etenee seuraavalla tavalla:
Tunne on ihmisen itsessään, ajatuksissaan ja kehossaan kokeama reaktio jonkin tilanteen ja sen tulkinnan seurauksena. Mikään tunne ei sinänsä ole hyvä tai paha. Sen sijaan sillä on merkitystä, miten urheilija käsittelee tunnetta ja minkälaisiin tekoihin tunne johtaa. Tämän on valmentajan tärkeä ymmärtää, jotta hän kykenee hyväksymään ja sallimaan urheilijoidensa kokemia tunteita. Jos ihmisen kokema tunne koitetaan liian nopeasti osoittamaan vääräksi, kokevat useat tämän hyvin loukkaavaksi ja tunnetila voi vaan vahvistua. Kun tietynlaisten tunteiden kokeminen tai lmaiseminen kielleään tai yritetään tukahduttaa käsitteleämttä, vahvistuvat nämä tunteet yleensä vain enemmän.
Lapsilla ei välttämättä ole sanoja tunteidensa ja kokemuksiensa ilmaisemiseen. Sen vuoksi lapsi ilmaiseekin usein voimakkaasti kehollaan ja toiminnallaan kokemiaan tunteita. Lapsi voi esimerkiksi hyppiä ilosta, kiukutella, vetäytymällä , muuttumalla yli aktiiviseksi tai huomion kipeäksi. Lasten on tärkeä saada kokemuksia siitä, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja, ja hellää ohjausta siinä, miten erilaisten tunteiden kanssa on sallittua toimia. Valmentajan kärsivällisyys tunteiden ohjaamisesta palkitaan mutta osin vasta pitkän työn tuloksena.
Valintavaiheessa olevien nuorten osalta tunteiden hallinnan harjoittelun tavoitteena on johdatella urheilijaa ensin tunnistamaan, ymmärtämään ja hyväksymään omia tunteitaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että urheilija saavuttaa vähitellen kyvyn tietoisesti muuttaa jatteluaan ja tunteitaan harjoittelun ja suorituksen onnistumisen kannalta tarkoituksenmukaiseksi. Tunteiden hallinnan harjoittelun avulla valmentaja ohjaa nuorta myös stressunhallinnan perustaitojen harjoittamiseen.
Harjoitteessa urheilijoita kannustetaan kiinnittämään huomiota omiin olotiloihins ja tunteisiinsa sekä tunnistamaan vähitellen, mitä tunnetta erilaiset olotilat ja kokemukset tarkoittavat. Harjoitus sopii ikätasoon sovellettuna kaikenikäisille ja tasoisille urheilijoille.
Harjoitteen avulla voidaan auttaa lapsia ja nuoria oivaltamaan, että omaan vireystilaan voi itse huomattavasti vaikuttaa. On myös tärkeää, että urheilijat oppivat tunnistamaan yli- ja alivirrtyneisyyden piirteitä itsessään, jotta suoritumista tukevva olotila löytyisi kilpasuoritukseen.
Ihmisillä on erilaisia perusolettamuksia ja uskomuksia itsestään sekä ympäröivistä ihmisistä ja maailmasta. Nämä uskomukset ovat usein osittain tai lähes kokonaan tiedostamattomia. Urheilijoiden niin toedostamattomat kui ntietoisetkin uskomukset itsestään tai ympäristöstään saattavat sisältää negatiivisa ajatusmalleja tai -kulkuja , jolloin ne voivat ylläpitöö joitain urheilijan kokemia ongelmia. Esimerkki tästä voisi olla urheilijan perususkomus, jonka mukaan hän "ei ole riittävän lahjakas" , minkä vuoksi hän saataa suoriutua alle oman tasonsa harjoituksissa tai kilpailuissa. Valmentajan on tärkeää havainnoida tälläisiä uskomuksia ja kärsivällisesti kannustaa urheilijaa korjaamaan negatiivisa uskomuksia itsestään. Esimerkiksi jos urheilija uskoo, ettei hän ole riittävän lahjakas, tulee valmentajan systemaattisesti osoittaa urheilijalle tilanteita, joissa urheilijan toiminta osoittaa vastakaista uskomusta eli urheilijan riittävää lahjakkuutta. Myös tosiasioihin suhtautumista, kuten " Pelaamme ottelun tänään tolla pienemällä ja tahmeammalla kentällä", voidaan opetella suorituksen kannalta optimaaliseksi. Lapsilta ja nuorilta kannattaa kysellä, mitä he asiasta jattelevat, - mitä pienessä kentässä on hyvää meidän kannalta, mitä taitoja voimme opetella jos tahmealla kentällä on vaikea vetää vaikka kanttilaukausta,"
Harjoitteessa valmentaja ohjaa ensin kysymysten ja tehtävien avulla lapsia ja nuoria tutkimaan omia uskomuksiaan itseään kohtaan. Sen lisäksi yhdessä mietitään, minkälaiset uskomukset ja tavat ajatela ovat kehittymistä tukevia. Esimerkkejä uskomuksia testaavista kysymyksistä ja tehtävistä.
Uskomusten tarkistamisen jälkeen harjoitellaan tarkkailemaan ja tunnistamaan omaa itse puhetta
Kun urheilija on oppinut tarkkailemaan ja tunnistamaan omaa itsepuhettaan, voidaan aloittaa tarpeen mukaan itsepuheen muokkaamisen harjoittelu.
Itseluottamus on psyykkisen valmennuksen tärkeimpiä kulkamikivä. Se pyritään rakentamaan huippuunsa kilpailutilanteisiin, mutta hyvästä itseluottamuksesta on paljon hyötyä myös harjoittelussa. Itseluottamukseen liittyy läheisesti käsite itsetunto. Itsetunto on melko pysyvä kokemus itsestä ja siitä, mitä ominaisuuksia ja taitoja itsessään arvostaa. Itseluottamus on varmuuden kokemusta ja uskoa omiin kykyihin suhteessa tavoitteisiin ja tehtäviin. Itseluottamus koostuu monista psyykkisistä osataidoista, kuten itsetuntemus, taitava tavoitteenasettelu , hyvä keskittyminen ja sen palauttaminen sekä ajatusten ja tunteiden säätely.
Lasten urheilun tärkeä tavoite on saada lapset viihtyään, nauattimaan liikkumisesta ja taitojen oppimisesta. Tämän tunnetason tavoite on ensisijainen, koska sen totetuessa lapset saavuttavat kypsymisen ja kasvun myötä usein myös helpohkosti suoritus- ja tulostavoitteita. Lasten itsetunnon ja itseluottamuksen perusta on suorituksista ja menestyksestä riippumaton kokemus oman ihmisarvon ainutlaatuisuudesta ja tärkeydestä. Kun lapsi kokee, että häntä arvostetaan ja hänen kykyihinsä luotetaan, hän motivoituu harjoittelemaan urheilemisen kannalta olennaisia taitoja ja ominaisuuksia. Aluksi lapsi tarvitsee paljon palautetta rohkeasta yrittämisestä ja lopputuloksesta. Sen jälkeen on tärkeää että lapsi saa palautetta suorituksesta - mikä meni hyvin ja mihin seuraavaksi keskitytään. Erilaisille oppijoille täytyy luoda positiivinen tunne oppimisesta. Lapsen itseluottamuksen kehittymisen kannalta on tärke'' opettaa lapsia kohtaamaan myös epämiellyttäviä tunteita. Itseluottamus vahvistuu , kun lapselle syntyy oivallus , ettei toisen lapsen parempi suoritus mitätöi hänen omaaa kehittymistään. Lapsille on tärkeää opettaa, mitä kannustava ja reilu ilmapiiri käytännössä takroittaa ja miten kaikk ivoivat siihen vaikuttaa.
Nuori urheilija kokee usein itseluottamuksen notkahduksia. Nuoren urheilijan keskeinen itsetunnon ja itseluottamuksen työväline on itsetuntemus. Itsetuntemus kertoo , siitä kuinka hyvin ihminen tuntee itsensä eli oman persoonansa, vahvuutensa, kehittymiskohteensa, motivaatiotekijänsä ja reaktiotapansa. Kun urheilija ymmärtää itsetuntemuksen ja itseluottamuksen merkitykset suorityskyvyn ylläpitämisen ja kehittymisen kannalta, hän myös usein motivoituu niiden systemaattiseen harjoitteluun. Nuorten itsekriittisyys ja vaatimustaso otseään kohtaan lisääntyvät haasteidein kasvaessa. Valintavaiheessa hajroittelun määrä ja intesiteetti kasvavat sekä kilpailusarja tja odotukset pärjäämisestä muuttuvat ja koventuvat. Tässä vaiheessa on tärkeä huomioida, että itseluottamus kehittyy myös systemaattisen harjoittelun kautta. Valmentajan tärkein tehtävä on opettaa urheilijaa tunnistamaan, mikä hänen suorituksessaan oli hyvää ja mitkä tekijät siihen vaikuttivat. Itsleuottamusta ei voi kaataa urheilijan niskaan, vaan se vahvistamiseen etsitään yhdessä parhaiten tukevat keinot.
Harjoituksen tavoitteena on lisätä urheilijan itsetuntemusta ja ymmärrystä hänen itsleuottamukseensa vaikuttavista tekjöistä. Hajroitus kasavattaa urheilijan arvostusta itseään kohtaan ja auttaa ymmärtämään, että itseluottamus koostuu monista pienistä onnistumisista ja oivalluksista. Lapsille suunnatussa harjoituksessa valmentaja jakaajokaiselle lapselle esimerkiksI viisi sakaraisen tähden ja pyytää lapsia kkirjaamaan jokaiseen sakaraan yhden asian, jossa he ovat hyviä. Asiat voivat koskea opittuja taitoja tai lapsen piirteitä. Tähden keskelle kirjoitetaan omanimi. Hajroitetta voi soveltaa niin, että jokainen lapsi enee vuorollaan piirin keskelle ja muut lapset luettelevat valmentajan avustuksella lapsen vahvuuksia ja lapsi saaa kirjata niitä omaan tähteensä .Nuorille suunnatussa harjoitteessa valmentaja pyytää urheilijoita pohtimaan ensin kirjallisesti seuraavia kysymyksiä, jonka jälkeen niistä keskustellaan kahden kesken tai ryhmässä.
Harjoituksen tavoitteena on opettaa urheilijoita kiinnittämään huomiota asioihin. jotka tukevat itseluottamuksen vahvistumista. Jokaisen harjoituksen jälkeen olisikin hyvä miettiä, missä minä onnistuin tänään ja mikä siihen vaikutti. Onnistumisia ei voi aiana mitata sekunneissa tai metreissä, vaan onnistumiset voivat liittyä moniin muihinkin asioihin. Samalla luodaan positiivista harjoittelukulttuuria - se mihin kiinnitämme huomiota, lisääntyy. Harjoitus toteutetaan kilpailumuotoisena. Tarkoituksena on ehtiä luettelemaan mahdollisimman monta pientä onnistumista ilman monille kovin luontaista itsekritiikkiä.
Harjoituksen tavoitteena on tutustua menetelmiin, joilla urheilija voi nollata haluamansa tilanteen ja palauttaa suorituskykynsä tilanteesta tai tapahtumasta riippumatta. Yleisin tapa käyttää nollausta on epäonnistumisne tai virheen jälkeen, mutta se sopii yhtä hyvin tilanteisiin, jossa ollaan esimerkiksi pisteen päässä voitosta.
Urheilijat kokeilevat alla olveia nollaamisen tapoja ja valitsevat niistä vähitellen yhden, joka tuntuu itselle sopivimmalta. Hajroitellaan nollaamista useissa eri tilanteissa, jolloin kukin huomaa pikkuhiljaa saavuttavansa yhä nopeammin ja helpommin "tyhjentyneen mielen" ja sitä kautta mahdollisuuden suorituksen laadukkaaseen jatkamiseen virheestä huolimatta. Nollaaminene voi tapahtua esimerkiks iseuraavien menetelmien kautta.
Kilpaileminen on taito, jota jokainen urheilija voi kehittää tavoitteidensa mukaisesti. Toiset ihmiset ovat luonteeltaan kilpailusuuntautuneempia kuin toiset. Vahvasti kilpailusuuntautuneelle urheilijalle toisten voittaminen ja kunnia paremmuudesta voivat tuodea vahvoja onnistumisen elämyksiä. Kilpailusuuntautunut urheilija saattaa joutua työskentelemään ahkerasti kehittyäkseen tavassaan suhtautua virheisiin ja epäonnistumisiin. Tehtäväsuuntautunut urheilija on kilpailusuuntautuneen vastakohta ja suuntaa huomion vahvasti itseensä haluten kehittyä omissa taidoissaan ja kyvyissään yhä paremmaksi. Hän nauttii haasteista, joihin voi itse vaikuttaa harjoittelemalla ja saa suurimman nautinnon ylittämällä itsensä - oli lopputuos kilpailussa mikö tahansa.
Kilpailuun valmistautuminen voidaan jakaa karkeasti kahteen ajanjaksoon: pitkän ja lyhyen aikavälin valmistautumiseen. Pitkän aikavälin valmistautumisen tavoitteena on laadukas ja tasainen kokonaisvaltainen hajroittelu, jonka tuloksena urheilija kokee innostusta ja luottavaisuutta tulevia kilpailuja kohtaan. Valmistautumisen aikana harjoitellaan kilpailuissa suooriutumisen kannalta olennaisia asioita. Valmistautumisjakson tavoitteiden tulisi olla yksilöllisiä, sopivan haastavia , mutta kuitenkin saavutettavissa olevia, jotta kasvatetaan urheilijan hallinnan tunnetta omaan tekemiseensä ja onnistumisen uskoa suhteessa kilpailuihin liittyviin tavoitteisiin. Lyhyen aikavälin kilpailuihin valmistautumisen yhtenä tärkeimmistä tavoitteista on se, että urheilija saa itsestään irti optimaalisen suorituksen juuri oikealla hetkellä. Optimaalisen suoritustunteen tunnistaminen ja siihen pääseminen tietoisesti vaativat systemaattista psyykkistä harjoittelua. Haluttuun suoritustilaa päästään sitä varmemmin, mitä paremmin kilpailua edeltävät harjoitukset, kilpailupäivän kulku ja itse kilpailusuoritus on suunniteltu ja samalla tavoin kymmeniä tai satoja kertoja toistettu. Rutiinit auttavat urheilijaa virittäytymään kilpailu tilanteeseen ja tukevat kilpailutilanteeseen virittäytymistä. Kilpailujännitys voi olla myös negatiivista ja tästä syystä jokaisen pelaajan täytyy harjoittelun avulla löytää oma jännittyneisyys sekä vireystila jonka avulla voi hän voi valmistautua peliin parhaiten.
Kilpaileminen ja kisailu ovat luonnollinen osa lapsen leikkiä. Lasten kilpailemisen päällimmäinen tavoite on leikki ja liikkumisen riemu, jossa lasten innostuksen ja onnistumisen tunteet liikkumista ja liikuntaharrastusta kohtaan lisääntyvät. Turvallisessa ja kannustavassa ilmapiirissä kilpailessaan lapsi pääsee harjoittelemaan sosiaalisia taitoja ja kokemaan erilaisia tunteita. Lasten liikunnassa ja kilpailussa onkin tärkeää panostaa motivaatioilmaston kehittämiseen. Motivaatioilmasto joka tukee lapsen tehtäväsuuntaituneisuutta eli yksilöllistä kehittymistä, vahvistaa lapsen sitoutumista lajiin ja luo hyvää pohjaa mahdollisesti myöhemmin tavoitteellisemmaksi muuttuvassa urheilussa. Lapsen pakottaminen kilpailutilanteeseen, joihin hän ei ole luonnostaan valmis, voi sen sijaan aiheuttaa lapselle pelkoa ja ahdistusta , jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti liikuntakäyttäytymiseen pidemmälläkin aikavälillä. Lasten kanssa voi miettiä yhdessä, missä kaikissa asioissa on hauska kilpailla.
Valintavaiheessa harjoittelun määrä kasvaa ja sitoutuminen lajiin vahvistuu. Tämän myötä kilpailemisen luonne muuttuu usein entistä tavoitteellisemmaksi. Samaan aikaan murroikäisten nuorten itsensä vertailu muihin korostuu. On tärkeää, että nuori oppii asettamaan ei aikavälin tavoitteita (esim. päivä-, viikko-, kuukausi ja kausitavoitteita sekä pitkän tähtäimen tavoitteita) ja tätä kautta vähentämään suorituspaineitaan liittyen tiettyyn taitotasoon tai kauden ajankohtaan. Päätavoitteiden jakaminen tasaisesti saavutettaviin välitavoitteisin ja monipuolisten tavoitetyyppien (esim. suoritustavoitteet, fyysiset tavoitteet, psyykkiset tavoitteet, teknis- taktiset tavoitteet ja muun elämän tavoitteet) käyttäytyminen on olennaista tulostavoitteiden ohella. Valintavaiheessa on tärkeää keskustella nuorten kanssa yhdessä kilpailemiseen liittyvistä asenteista, ajatuksista ja merkityksistä. Nuorten urheilijoiden kanssa kannattaa pysähtyä pohtimaan kilpailemiseen liittyviä muitakin arvoja kuin menestyminen. Niitä voivat olla esimerkiksi yhteisöllisyys, vahvat tunne-elämykset sekä psyykkisten taitojen kehittyminen.
Seuraavaan listaan on kerätty urheilijoille vinkkejä, joita he voivat käyttää oman olotilansa virittämisessä kilpailupäivän tai kilpailusuorituksen aikana. Listaa tarkasteltaessa voi miettiä mitkä vinkeistä ovat jo käytössä ja mistä niistä voisi kokeilla lisätäkseen onnistumisen avaimia optimaalisen kilpailuvireen saavuttamiseksi.
1. Asenne:
Valitse asenne, joka auttaa sinua hyvään tunnetilaan kilpailupäivänä
2. Fokus
Suuntaa ja palauta keskittyminen aina tilanteen kannalta oleellisiin asioihin. Epäonnistumisen hälkeen keskittyminne kannattaa suunnata sisäisestä tunteesta ulkoiseen kohteeseen kuten seuraavaan hyökkäykseen ja siinä sijoittumiseen
3. Hetkeen keskittyminen
Jokainen hetki kipailipäivän aikana on tärkeä ja merkityksellinen kilpailuvireen ja optimaalisen kilpailumielialan synnyttämisen kannalta. Aamupalalla keskitytään aamupalaan, verryttelyssä kehon tuntemuksiin jne. Näin energia kuluu oikeisiin asioihin oikealla tavalla ja suoritushetkellä pystyy päästämään liiallisestä kontrollista irti luottaen kehon viisauteen.
4.Sisäinen puhe
Sisäinen puhe ohjaa ajattelua ja tunteita ja sitä kautta toimintaa tietoisesti tai tiedostamatta. Sisäisestä puheesta kannattaa kouluttaa itsensä paras ystävä, joka selättää negatiivisesti ajatukset (joita jokainen urheilija kokee) ja niidne sijaan keskittyy arvostavaan ja kannustavaan eli suoritusta tukevaan ajatteluun
5.Mielikuvat
Mielikuvat aikaisemmista onnistumista lisäävät hallinnan tunnetta ja itsleuottamusta. Mielikuvat erilaisista paikosita tai asioista toimivat virittäytymiseen välineenä silloin, kun niihin on ankkuroitu vahvoja tunteita. Esimerkiksi mielikuva kesämökin riippumatosta voi lisästä rentouden ja nautinnon tunnetta.
6. Hengitys
Hengityksen säätely on yksi nopeimpia ja tehokkaimpia tapoja nostaa tai laskea vireystilaa. Syvähengitys, jossa hengitetään syvään sisään ja ulos nenän kautta ja pidetään pieni taukko jokaisen hengityksen välissä, auttaa rentoitumaan ja laskemaan vireystilaa. Nopearytminen ja voimakkaampi sisäänhengitys auttaa piristymään
7. Kehonkieli
Mieti, miltä lajisi menestyneimmöt urheilijat näyttävät. Millainen ryhti heillä on, minkälaisia ilmeitä ja eleitä heillä on esimerkiksi lehdistötilanteessa? Minkälaisen viestin sinä haluat itsestäsi välittää kanssakilpailijoille, yleisölle ja mahdollisille tuomareille?