Liikkuvuus eli notkeus kuvastaa kehon nivelten liike-laajuutta
Liikkuvuudelle on mainittu muun muassa seuraavia merkityksiä:
Liikkuvuutta määritellään aktiivisen ja passiivisen liikkuvuuden kautta. Aktiivisella liikkuvuudella tarkoitetaan liikelaajuutta, mikä saavutetaan omalla lihasvoimalla ilman apuvälineitä. Aktiivinen liikkuvuus kertoo erityisesti suorittajalihaksen voimatuottokyvystä suhteessa vastavaikuttajakudosten venyvyyteen, esimerkiksi seisten oikean lonkan koukistus eli polven nosto kohti vatsaa jalan omalla voimalla kertoo oikean lonkan aktiivisesta koukistusliikkuvuudesta. Aktiivinen liikkuvuus voidaan vielä jakaa dynaamiseen ja staattiseen liikkuvuuteen.
Dynaamisessa aktiivisessa liikkuvuudessa oikeaa lonkkaa aktiivisesti koukistaessa polvi vain käväisee liikeradan ääriasennossa.
Staattisessa aktiivisessa liikkuvuudessa oikeaa lonkkaa koukistaessa polvea pidetään hetki ääriasennossa käyttäen edelleen vain jalan omaa voimaa. Passiivisella liikkuvuudella tarkoitetaan liikelaajuutta, mikä saavutetaan ulkopuolisen voiman avulla. Ulkopuolinen voima voi olla oma kehon paino, painovoima, jokin laite, teline, toinen henkilö tms.
Passiivista liikkuvuutta rajoittavat nivelrakenteet sekä vastavaikuttajakudosten venyvyys. Passiivisessa liikkuvuudessa oikean lonkan koukistusliike voi tapahtua esimerkiksi siten, että suorittaja auttaa oikeaa polvea käsien avulla tulemaan lähelle vatsaa. Passiivisessa liikkuvuudessa liikerata on yleensä hieman laajempi. Jotta normaalit päivittäiset toimet sujuvat on tärkeää, että nivelet liikkuvat passiivisesti tietyn minimimäärän. Se kuinka pitkälle nivel liikkuu passiivisesti ei kuitenkaan ole oleellisinta vaan se kuinka hallitsemme aktiivisesti nivelen liikeradan. Tätä kutsutaan hallituksi liikkuvuudeksi. Parhaimmillaan passiivinen ja aktiivinen liikkuvuus ovat hyvin lähellä toisiaan.