Motoriset perustaidot toimivat liikunnan perustana
Motorisia perustaitoja pitää pyrkiä kehittämään mahdollisimman monipuolisesti jokaisen harjoituksen aikana etenkin nuoremmalla iällä
Motoriset perustaidot ovat kaiken liikunnallisten taitojen perustana ja tämän takia niitä pitää kehittää mahdollisimman paljon harjoitusten aikana, vaikka esimerkiksi heittäminen tai potkaiseminen ei suoraan kehitä salibandyssa tarvittavia lajitaitoja.
Motoriset perustaidot jaetaan 3 eri ryhmään:
-Liikkumistaidot
-Tasapainotaidot
-Välineenkäsittely taidot
Suomen taitoluisteluliiton lyhyt opetusvideo motorisista perustaidoista:
Mikäli kuvat eivät näy kunnolla pääsee niitä katselemaan tästä linkistä
Havaintomotoriset taidot= miten ihminen hahmottaa omaa kehoaan suhteessa ympäröivään tilaan, aikaan ja voimaan
Havaintomotorisen harjoittelun tarkoituksena on virittää aivot pelaamaan nopeasti ja älykkäästi.
Kehittyy läpi lapsuus iän. Kehittyminen alkaa siitä että lapsi hahmottaa esimerkiksi käsitteitä nopeasti ja hitaasti liikkuminen taikka korkealle sekä matalalle hyppääminen. Muuttuu iän myötä Lajinomaiseksi havainnointitaidoksi (Tekee aikaisemmin opitun perusteella pelin sisällä lajille ominaista havainnointia esim. Missä on tyhjä tila? Mitä syöttö vaihtoehtoja minulla on? Lähdenkö kuljettamaan vai vetämään? ) .
Ihminen tekee havaintoja lihas-jänne-, tasapaino-, tunto-, näkö- ja kuuloaistin avulla. Havaintomotoriikkaa voidaan kehittää kuormitamalla, eristämällä tai sulkemalla jotain näistä (esimerkiksi harjoitus jossa tiettyjen värien näkyessä tai tietyn äänen kuullessa pitää tehdä tietty asia)
Suunnitelmallinen havaintomotoriikan harjoittelu lapsuusiällä auttaa urheilijaa kehittymään pelikäsityksessä. Lisäksi havaintomotoriikan avulla pelaaja osaa käyttää omia taitojaan oikeassa tilanteessa.
Havaintomotoriikka on myös hyvin lajispesifiä eli harjoittelu kannattaa toteuttaa oman lajin mukaisesti. Parhaiten toimivat hajroitukset jossa pelaaja joutuu ensin hankkimaan informaation joka ohjaa hänet päätöksen tekoon. Esimerkiksi kuljetusharjoituksessa valmentaja nostaa tietyn värisen kartion ilmaan. Kun pelaaja huomaa kartion täytyy hänen tehdä joku tietty tehtävä (esimerkkinä Keltainen kartio= käy kiertämässä keltainen kartio joita on kentällä sikon sokin, Punainen kartio =syötä jonkun toisen pelaajan kanssa pallot ristiin, Valkoinen kartio =Käy tekemässä maali ja jatka liikettä)
Taitovalmennus etenee asteittain helposta vaikeaan ja yksinkertaisesta monimutkaiseen. Tätä tapaa kutsutaan konstruktiiviseksi oppimiseksi eli rakennetaan uusia taitoja vanhojen jo opittujen taitojen päälle
Luo kaiken tasoisille lapsille ja nuorelle sopiva haaste harjoitukseen. Pyri miettimään yksilöille, että koko ryhmälle harjoituksista vaikeampi ja helpompi versio jotta kaikki pelaajat saavat oikealla tasolla onnistumisia sekä sopivan tuntuinen haaste
Jos valmennat alle 15-vuotiaita, pyri toiminnassasi huomioimaan heidän motorisen kehityksen taso. Anna hitaammin kehittyville tarpeeksi huomiota ja aikaa sekä palautetta jotta voit luoda kaikille hyvän pohjan jatkaa urheilijana sekä harraste että kilpailullisella tasolla
Taito kehittyy vain toistoilla. Pidä huoli , että nuorella iällä opitaan oikeat suoritustekniikat ja sen jälkeen keskity siihen että jokainen pelaaja saa harjoituksissa mahdollisimman paljon toistoja. Pyri myös kannustamanaa pelaajia harjoitteleemaan taitoja kotona .