Harjoitellessa ihminen käyttää pääasiassa kahta energian lähdettä: hiilihydraatteja ja rasvaa. Jaksamisesi kärsii ellet saa tarpeeksi hiilihydraatteja, syömällä kunnolla päivänmittaan ehkäiset väsymystä ja uupumusta etenkin harjoituksissa.
Hiilihydraattien tärkein tehtävä on luovuttaa energiaa päivittäisiin toimintoihin. Kun elimistö saa tarpeeksi hiilihydraattia, kuormituksen aikana pystytään säästämään muita energialähteitä. Hiilihydraatit toimivat myös rasva-aineenvaihdunnan käynnistäjänä ja estävät kehon liialllisen happamoitumisen. Terveiden, kohtuullisesti aktiivisten ihmisten päivittäisestä energia tarpeesta 55-60 tulisi saada hiilihydraatista.
Glykeminenindeksi , eli GI tarkoittaa hiilihydraattipitoisten ravintoaineiden aiheuttamaa verensokerin muutosta. Mitä suurempi on elintarvikkeen GI, sitä nopeammin sitä nautittaessa verensokeri nousee.
Jotta verensokeri ja vireystila saataisiin säilymään tasaisena mahdollisimman pitkään , tulee syödä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten täysjyväviljaa ja palkokasveja ( pieni GI). Myös monet hedelmät sisältävät hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Runsaasti sokeria sisältävät tuotteet ja vähäkuituiset viljavalmisteet aiheuttavat nopean verensokerin nousun , mutta se myös laskee nopeasti.
SUURI GI : SOKERI,PERUNA,VALKOINEN VEHNÄJAUHO JA VALKOINEN RIISI
PIENI GI: TÄYSJYVÄLEIPÄ, TÄYSJYVÄPASTA, PAVUT, TUMMA RIISI, KASVIKSET
Korkean glykeminenindeksinen ruoka nostaa verensokerin nopeasti mutta myös laskee sen todella nopeasti. Tämän takia niitä kutsutaan nopeiksi hiilihydraateiksi
Matala gl luo tasaisemman ja pidemmän imeytymis jakson jonka takia niitä kutsutaan hitaasti imeytyviksi hilihydraateiksi.